Miért jó nyelveket tanulni?

Kedves Olvasóm! A címben szereplő kérdés egyáltalán nem költői, igyekszem azt megválaszolni. Ugyanakkor, én csupán egy lehetséges értelmezést kínálok fel neked, amit majd teljesen elvetsz. Vagy teljességgel elfogadsz és helyeselsz. Esetleg részben elfogadod, részben nem. Talán az is megeshet, hogy elolvasod az itt írtakat, de magadban felülbírálod, továbbgondolod és írsz róla valahol. Mondjuk egy blogban. 🙂 (Mintha csak egy konstruktivista kézikönyv egyik fejezetét olvashatnánk, nem igaz?)

Kezdjük mindjárt a nyilvánvalóval: Semmit, ismétlem, semmit nem lehet megtanulni, ha az ember nem szereti azt! Ha nem érzed a részednek az idegen nyelveket, ha számodra lényegtelen apróságnak tűnik az, hogy milyen külföldi nyelven beszélsz, hiszen “mindegyik ugyanolyan”, akkor kérlek hagyd el ezt az általad nem kedvelt süllyedő hajót. Nincs harag. 🙂

Ha viszont úgy döntesz, hogy maradsz, kérlek gondold végig a következő kérdéseket: Szereted az idegen nyelveket? Melyik nyelvet/nyelveket szereted a legjobban? Ha ezekre a kérdésekre pozitív választ tudtál adni, akkor még nincs minden veszve! Ahogyan Kőrösi Bálint, az Öt év, öt nyelv blog írója is kifejtette, bármilyen idegen nyelvet meg lehet tanulni és használni azt, ha szeretjük (https://otevotnyelv.com/nyelvtanulas-szeretete/). Ellenkező esetben ugyanis csak egy tehernek fogjuk érezni. Márpedig a tehertől és a nem kívánt dolgoktól az ember igyekszik minél előbb megszabadulni. Ugye?

Akkor hát, miért is érdemes nyelveket tanulni? Szedjük össze a leggyakoribb “külső indokokat”, vagy ha úgy tetszik, kényszerítő erőket:

  1. Munkahely – Mivel ma már igen kevés szakképzett munkás és értelmiségi engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne beszéljen legalább egy idegen nyelvet (ez a legtöbb esetben az angol), így szinte óhatatlan, hogy a munkavállalók igénylik azt, hogy tudjuk használni a nyelvtudásunkat. Még akkor is, ha csak kávéfőzésre használjuk azt. 🙂 Emellett persze az adott ország nyelvét (jól) beszéló alkalmazott kicsit magasabb bért szakíthat, mint a nyelvet egyáltalán nem beszélő kollégája.
  2. Továbbtanulás, diploma – Még mielőtt munkát vállalhatnánk egy jól menő multinál, még kézhez kell vennünk eme szent iratot. Ennek megszerzésének kulcsa pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű (értsd: szintű) sikeres nyelvvizsga. Ebben a versenyben azonban a nyelvszakosok, mint például e sorok írója, ugyanakkor hatalmas előnnyel indulnak. Ennek oka, hogy aki nyelvszakon végez, annak a diplomája egyenértékű egy felsőfokú nyelvvizsgával. 🙂 Az természetesen más kérdés, hogy az adott intézményi képzés hány nyelvvizsgát ír elő a hallgatóknak a képzés végére, a “kimeneti állapot” eléréshez.
  3. Nyaralás – Szigorúan véve, ez talán az az érv, ami a legkevésbé érdekli az átlag embert, akinek nincs fölösleges dugipénze egy-két ország meglátogatására. Fontos azonban tudnunk, hogy a munkaerő szabad áramlásával párhuzamosan a különböző utazási társaságok és azok ajánlatai is igencsak megszaporodtak. Kiemelten nagy szerepet tölt be a külföldre utaztatásban a “fapados ajánlatokkal” operáló légitársaságok sora, mint például a Ryanair (https://www.ryanair.com/hu/hu/), vagy a Wizz Air (https://wizzair.com/hu-HU/FlightSearch). Aki pedig szeretné egy helyen megoldani az utazás és a szállás kérdését, annak ajánlom a Skyscanner oldal böngészését (http://www.skyscanner.hu/).

Egyelőre ennyit, a külső kényszerítő erőkről. Azt hiszem ebből a rövid listából is jól látszik, hogy valójában két igen fontos oka van annak, hogy az emberek idegen nyelveket tanulnak, illetve tanulni kénytelenek (feltéve, ha nem számítjuk ide egy lehetséges hirtelen lakhelyváltoztatás lehetőségét [lsd. nemzetközi menekültáradat], amikor igencsak jól jön, ha valaki beszél legalább egy külföldi nyelvet).

Kedves Olvasóm! A következő alkalommal azokról az okokról fogok írni, amelyek a nyelvtanulást valóban elősegítik. Előjáróban annyit árulok el, hogy igen, a belső motivációról lesz megint szó. 🙂

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s