Egy kis történelem

historywide-620x349

A cím félrevezető, de kérlek ne ijedj meg! Ígérem nem fogok a világpolitika aktuális helyzetével foglalkozni (bár az is érdekel :-), ám mégis kívül esik ezen szakmai blog hatáskörén). Helyette inkább pár mondatban elmesélem, hogy hogyan is váltam (és válok minden nap) az idegen nyelvek iránt érdeklődő személlyé, és miért kezdtem el az idegen nyelven történő beszéddel és annak folyékonyabbá tételével foglalkozni (És igen, az alkohol valóban folyékonyabbá teszi a beszédet. 🙂 [lásd a következő weboldalt: http://time.com/4989850/alcohol-foreign-language-speak/] Legalábbis segít leépíteni a gátlásokat, és így könnyebben megnyílunk mások előtt.)

Réges-régen, egy messzi-messzi Budapesten született e sorok írója. Kissrácként abba a szerencsés korszakba születtem, amikor még lehetőségem volt eredeti (értsd: angol nyelven) néznem az akkori legjobb angol nyelvtanító csatornát a TV-n keresztül. Igen, a Cartoon Network-ről beszélek! Szép idők! Gondtalan rajzfilmáradat szinte egész nap (elvégre valamikor enni/inni, aludni, mozogni és dolgot végezni is kellett 🙂 ), így pedig csak áradt felém a tömönytelen angol nyelvű, az amerikai kultúrával átitatott mese. Noha mostani, talán kicsit érettebb fejjel kevésbé találnám szórakoztatónak azokat a rajzfilmeket, amiket akkor sugárzott a TV, mégis hálás vagyok érte, hogy legalább e mesék hozzásegítettek “elfogadható kiejtésem” (acceptable pronunciation) kifejlődéséhez, a minimális szókincsem kialakulásához, és hallott szövegértésem fejlődéséhez. Illetve még egy olyan dolog indult bennem fejlődésnek, ami talán sok nyelvtanuló társamnak nem adatott meg: egy erős, “a mesék tején nevelkedett” érzés és attitűd, amely végleg az angol nyelvhez, rajta keresztül pedig az idegen nyelvekhez láncolt, amely mind a mai napig velem van és velem is fog maradni, halálom napjáig. Sajnos ez az érzés és attitűd az ami nagyon hiányzik a mostani nyelvtanulókból. Ja, meg az alázatos és kitartó munka. Meg a fél doboz leszarom tabletta, de erről majd később. 🙂

Pedig hát, kedves Olvasóm, ha tudnád mennyi ideje tanulok angolul biztosan a homlokodhoz kapnál. Márpedig a mi kapcsolatunk igen hosszú időre tekint vissza, ugyanis immár több mint 17 éve tanulom ezt a nyelvet. Ennyi idő manapság hosszúnak számít egy párkapcsolatban, és csak kevés kapcsolat él túl ennyi időt. A miénk viszont elég erősnek mutatkozik. Remélem, hogy a némettel, majd az orosszal köttendő frigyem is ilyen termékeny és időtálló lesz. 🙂 Aztán meglátom lesz-e még időm, energiám és egyebek, hogy a spanyollal és a japánnal is összemelegedjünk. Ha mindezt soknak találod, dear Reader, akkor az alábbi oldalt ajánlom figyelmedbe: https://otevotnyelv.com/.Itt bőven találsz útmutatókat, sikertöténeteket és hasonló finomságokat.

Bármilyen módszert, csatornát is fogsz választani a jövőben a nyelvtanulásodhoz, egy valamit jól jegyezz meg. A nyelvtanulásnak is, mint minden más emberi tevékenységnek egy a lényeg: hidd el, hogy sikerülni fog! Igenis meg lehet tanul akár több nyelvet is, de ehhez akarnod kell a célt és az eszközöket, a sikerért pedig izzadni kell! Vagy leülni sorozatokat és filmeket nézni, zenét hallgatni, eredeti nyelven olvasni dolgokat, esetleg játszani idegen nyelvű játékokat. 🙂 Az utóbbit egyébként sokan emlegítik, mint jó nyelvtanulási módot. Én nem zárkózom el ettől, de felhívnám szíves figyelmedet (I would like to call your attention…on phone. Aki érti a viccet, kommentben várom a visszajelzését. 🙂 ) arra az apróságra, hogy ez még önmagában kevés lesz. Ezt a tudást meg kell támogatni egy kis plusszal.

De erről, majd egy másik bejegyzésben lesz szó.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s